Vyrezávaná tekvica je symbolom prekliatej duše

01.11.2012 Liptovský Mikuláš

Liptovská Teplička 31. októbra (TASR) - Sviatok všetkých svätých „dušičky“ - deň venovaný spomienke na zosnulých si pripomínajú ľudia nielen na Slovensku. Prvý november je od roku 1994 na základe rozhodnutia Národnej rady SR dňom pracovného pokoja. Cirkev už po stáročia spája s touto slávnosťou nádej na vzkriesenie. Je to deň radosti. Počas oktávy od prvého do ôsmeho novembra môžeme dušiam v očistci, ale aj sebe vyprosiť odpustky za hriechy. História tohto sviatku siaha ďaleko do minulosti.

Halloween - festival smrti

Pôvod Halloweenu je v keltskom sviatku Samhain. Aspoň 2000 rokov p. n. l. keltskí kňazi v Írsku, Británii, Škótsku a v iných keltských krajinách pred začiatkom zimy prinášali obete Samhainovi pánovi smrti a zlých duchov.Vyrezávaná tekvica - symbol prekliatej dušec V tú noc mali duchovia navštíviť ľudí. Podľa Keltov boli títo duchovia hladní. Pred sviatkom Samhain, teda 31. októbra, chodili od domu k domu a žiadali vykŕmený dobytok. Ak sa im niekto odmietol povoliť zastrašovali ho a preklínali a na dvere mu nakreslili symbolický šesťuholník. Keď okolo prechádzal Samhain zabil ho a na cestu si svietil vydlabanými kvakami vnútri ktorých horela sviečka.
Halloween je spojený aj zo splnom mesiaca najbližším k 1. novembru a s dušami ľudí, ktorí si po smrti zaslúžili prebývať v telách zvierat.

Názov Halloween

Približne v 8. storočí kresťanská Cirkev ustanovila 1. november sa sviatok Všetkých svätých. Sväté omše, ktoré sa konali počas toho dňa, dostali názov Allhallowmas, čo v preklade znamená omša Všetkých svätých. Noc pred týmto sviatkom bola známa ako All - hallow - even, v skrátenej verzii Hallowe'nen, čo v preklade znamená pred Večer Všetkých svätých. Toto pomenovanie sa po čase ustálilo na Halloween.

Halloween – oslava smrti i v súčasnosti

Tento sviatok sa rozšíril najmä v Amerike formou Halloweenských party. Rýchlo sa to však rozšírilo po celom svete. Deti prezlečené v kostýmoch chodia od domu k domu a hovoria „Trick or treat“ čo znamená „Dar alebo zlorečenie“. Cirkev tento sviatok označuje za pohanský, kultový, temný spojený zo zlom a smrťou. Zdroj: Katolícke noviny, internet

Júlia Milanová, Gymnázium P. U. Olivu Poprad
 

Vyberte región